Bajgle
Oceń przepis:
202 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Zaczyn:
  • 10 g drożdży
  • 250 ml wody
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 1,5 łyżeczki soli
woda do gotowania
  • 3 litry wody
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • posypka
  • mak, sezam, siemię lniane

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W misce robota kuchennego wymieszać wodę z drożdżami. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrabiać przez około 5 minut.

Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania. 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagnieść i podzielić na 6 równych bułek o wadze około 110 g. Każdy kawałek ciasta uformować w okrągłą bułkę. Odstawić na 15 minut, aby ciasto się odprężyło.

W tym czasie przygotować w szerokim rondlu wodę do „obwarzania”.

W  wodzie rozpuścić miód i sodę oczyszczoną i zagotować. W misce wymieszać ze sobą nasiona i ziarna.

Z odprężonego ciasta uformować wałeczki jak na chałkę. Każdy wałeczek owinąć wokół dłoni tak, żeby od spodu jego końce nachodziły na siebie po około 4 cm. Zrolować na blacie tak, aby końce dobrze się połączyły i żeby powstała oponka.

Każdy bajgiel zanurzyć w wodzie i gotować około 2 min., obracając 2-3 razy. Ciasto w tym czasie powiększy objętość. Wyjąć łyżką cedzakową, osuszyć i ułożyć w misce z ziarnami. Przełożyć na blaszkę wyłożoną zwilżonym papierem do pieczenia. Czynność powtórzyć z pozostałymi bajglami. 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220º C. Wstawić blachę do piekarnika. Piec około 16 minut. Po tym czasie wyjąć bułki z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA