Chleb na sodzie

Chleb na sodzie
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Chleby Paula Hollywooda (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
250 g zwykłej mąki pszennej
250 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
420 ml maślanki
mąka razowa do posypania

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Wsypujemy suche składniki do miski, mieszamy, wlewamy maślankę i mieszamy wszystko razem, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania miękkiego, kleistego ciasta. Posypujemy blat mąką. Wykładamy ciasto, uklepujemy i formujemy w kulę, lekko ściskając spód, by naciągnąć jej wierzch. Posypujemy mąką, przyklepujemy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nacinamy boki na krzyż i ciasno zsuwamy ćwiartki do siebie. Oprószamy mąką. Wstawiamy na środkową półkę piekarnika i pieczemy 30 minut. Wyjmujemy i odkładamy na kratkę do ostygnięcia.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE