Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie zobacz Chleb na zakwasie 2018-06-19 12:26:49
Chleb na zakwasie
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
ATELIER SMAKU (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki mieszamy. Dolewamy wodę, ciągle mieszając, aż do uzyskania konsystencji ciasta racuchowego (ciasto musi odrywać się od ręki, ale nie spływać). Następnie dodajemy
zakwas i dokładnie mieszamy. Odstawiamy, przykrywając ściereczką, w ciepłe miejscu na 4-8 godzin w zależności od ilości zakwasu, temperatury pomieszczenia oraz od tego, czy wolimy chleb mniej lub
bardziej kwaśny. Kiedy ciasto urośnie i będzie miało charakterystyczny kwaśny zapach oraz smak, odkładamy z niego około pół szklanki jako zakwas na następny chleb, a pozostałym ciastem napełniamy blachy wysmarowane olejem (do ¾ wysokości). Możemy posypać po wierzchu makiem, sezamem lub czarnuszką. Wkładamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy do temperatury 220-250 stopni C. Pieczemy 1 godzinę i 15-30 minut, aż skórka chleba będzie ładnie zarumieniona. Wyjmujemy i zostawiamy, by chleb odparował. Taki chleb na zakwasie nadaje się do jedzenia przez tydzień. Przepis na chleb domowy warto mieć w swoich kulinarnych zbiorach.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE