Mus karmelowy z galaretką i orzechami

Mus karmelowy z galaretką i orzechami
Oceń przepis:
80 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 3 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • Mus karmelowy:
  • 120 g mleka
  • 150 g czekolady karmelowej
  • 180 g śmietany kremówki, ubitej
Galaretka z mango i marakui:
  • 3 marakuje
  • 250 g puree z mango
  • 100 ml syropu cukrowego (50 g cukru + 50 g wody)
  • 2 płatki żelatyny
Kruszonka orzechowa:
  • 65 g masła
  • 65 g brązowego cukru
  • 80 g mąki gryczanej
  • 60 g mączki z orzechów laskowych
Karmelizowane orzechy:
  • 50 g pecanów
  • 50 g nerkowców
  • 50 g orzechów laskowych
  • 200 g syropu cukrowego (100 g cukru + 100 wody)
Dodatkowo:
  • beziki
  • listki melisy

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Mus karmelowy:
Mleko podgrzać, czekoladę posiekać i zalać gorącym mlekiem, odstawić do rozpuszczenia. Śmietanę ubić na ¾, wymieszać z masą czekoladową. Rozlać do słoiczków.

Galaretka mango:
Cukier i wodę doprowadzić do wrzenia, gotować do uzyskania syropu. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć, rozpuścić w gorącym syropie. Puree z mango połączyć z syropem cukrowym z żelatyną. Dodać miąższ marakui, wyłożyć na mus karmelowy i schłodzić 15 min w lodówce.

Kruszonka:
Masło połączyć z cukrem, orzechami i mąką, krótko rozetrzeć palcami na sypką kruszonkę. Wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 15 min, w 180º C.

Karmelizowane orzechy:
Cukier zagotować z wodą, dodać orzechy i wymieszać. Przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem, posypać solą i piec w 180º C, na złoto.

Schłodzone desery posypać kruszonką i karmelizowanymi orzechami. Udekorować bezikami i listkami melisy.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE