Flan karmelowy

Flan karmelowy
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań 2 (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • 1 i ¼ szklanki mleka
  • ¼ mleka skondensowanego słodzonego
  • laska wanilii
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • ¼ szklanki cukru
  • cukier na karmel

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mleko podgrzać z laską wanilii i po zagotowaniu trzymać na gazie jeszcze przez kilka minut mieszając, uważając, by nie wykipiało. Jajko i żółtko ubić z cukrem na puszystą masę. Wymieszać z mlekiem skondensowanym. Przestudzone mleko wlać do masy jajecznej, dobrze wymieszać. Do foremki przełożyć masę i zapiec w kąpieli wodnej. Naczynie wkładamy więc do formy z wrzącą wodą (wypełnioną do ok. ¾ wysokości foremki). Zamykamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C na ok. 45 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA