Łosoś sous-vide z marynowanym ogórkiem, galaretką wasabi oraz kurzem z herbaty matcha

Łosoś sous-vide zobacz Łosoś sous-vide 2018-06-19 13:00:54
Łosoś sous-vide
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

  • Składniki:
  • 80 g filetu z łososia
  • Marynata do łososia na 1 kg fileta:
  • 50 g soli
  • 50 g cukru
  • starta skórka z jednej cytryny

Olej do łososia:

  • 100 g oliwy extra vergine
  • starta skórka z jednej cytryny
  • Marynowany ogórek:
  • 100 g ogórka świeżego bez skórki
  • 5 g soli
  • Gastric do ogórka:
  • 100 g cukru
  • 100 g octu białego winnego

Galaretka wasabi:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 g skórki z ogórka
  • 20 g wasabi w paście
  • 1 listek żelatyny na 100 g
  • sok z jednej cytryny

Kalkulator wag i miar

Przepis

Kurz z zielonej herbaty matcha:
100 g maltodekstryny (dostępna w sklepach internetowych)
10 g zielonej herbaty (dostępna w sklepach z produktami azjatyckimi)
gwiazdnica pospolita lub rukola

Olej do łososia:
Wszystkie składniki podgrzej do temperatury 80 stopni C i gotuj przez ok. 2 godziny, następnie je odcedź.

Łosoś:
Wymieszaj wszystkie składniki do marynaty (sok z cytryny, sól, cukier), zamarynuj rybę na 1 godzinę. Po tym czasie obmyj ją i poporcjuj. Przygotowany olej do łososia wlej do rondla, podgrzej tak, aby temperatura wynosiła 42 stopnie (zmierz termometrem), włóż łososia do rondla i gotuj przez 12 minut.

Marynowany ogórek:
Zamarynuj ogórka w soli na 30 minut, po czym go obmyj.

Gastric do ogórka:
Ogórka zaraz po zamarynowaniu i obmyciu wrzuć do wcześniej przygotowanego gastricu czyli mikstury octu z cukrem.

Galaretka wasabi:
Wszystkie składniki, oprócz żelatyny, zmiksuj w mikserze na gładką masę, wszystko przecedź, dodaj namoczoną w zimnej wodzie żelatynę i podgrzej delikatnie na ogniu, aż listki się rozpuszczą. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.

Kurz z zielonej herbaty matcha:
Wymieszaj wszystko i gotowe. Jeśli nie masz maltodekstryny, możesz użyć samej zielonej herbaty, ale w niewielkiej ilości, gdyż ma ostry smak i jest bardzo esencjonalna. Wysyp na talerz kurz z zielonej herbaty, dodaj ogórka i galaretkę wasabi, na środek połóż łososia. Udekoruj wszystko gwiazdnicą pospolitą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE