Baba ghanoush

Baba ganoush zobacz Baba ganoush 2018-08-13 12:58:26
Baba ganoush
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pasty do chleba

Składniki:

  • 1 kg jak najmniejszych bakłażanów, czyli około 5 małych sztuk
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki tahiny
  • sok z połówki cytryny
  • sól
  • do podania: tahina, pietruszka, pestki granatu

Kalkulator wag i miar

Przepis

Bakłażany umyć, ułożyć na palnikach kuchenki i opalać przez 20 - 30 minut, co jakiś czas obracając.
W tym czasie czosnek zetrzeć na tarce lub rozgnieść w moździerzu, z cytryny wycisnąć sok.
Bakłażany delikatnie obrać, dobrze jest pomagać sobie miską z wodą, w której często moczy się dłonie.
Bakłażany przełożyć do miski, rozdrobnić widelcem i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Podawać z tahiną, pietruszką oraz pestkami granatu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE