Chłodnik z awokado z sałatką z kraba i selera naciowego

Chłodnik z awokado z sałatką z kraba i selera naciowego
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gosia Molska

Seria kulinarna:
Posmak świata (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia chilijska

Składniki:

  • Sałatka krabowa:
  • 200 g ugotowanego mięsa krabowego
  • 1 łyżka oliwy extra verginie
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka przyprawy merquen
  • sól, pieprz
Sałatka selerowa:
  • 4 kłącza selera naciowego pokrojonego w paski
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy extra verginie
  • skórka otarta z połowy cytryny
Chłodnik:
  • 4 awokado Hass
  • 4 szklanki esencjonalnego bulionu warzywnego (gotowanego na włoszczyźnie bez kapusty)
  • sól, pieprz
  • odrobina oliwy extra virgine

Kalkulator wag i miar

Przepis

Mięso krabowe zamarynować w oliwie, soku cytrynowym z przyprawą merquen, solą i pieprzem.
Awokado pokroić i wrzucić do blendera. Dodać bulion, posolić, popieprzyć, dodać sok z cytryny i wszystko zblendować. Schłodzić. Selera zamarynować z cytrynowym sokiem, oliwą i przyprawami. Chłodnik podawać w miseczce z porcją sałatki krabowej i selerowej.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

mania1 7 lat temu

Domyślam się, że do sałatki bierzemy łodygi selera naciowego a nie kłącze jak podajecie :) Kłącze (łac. rhizoma, ang. rhizome) - u roślin przekształcony, zwykle zgrubiały pęd podziemny, spełniający funkcję organu spichrzowego i przetrwalnikowego, będący odmianą rozłóg. Nie posiada liści - zamiast nich występują łuski. Nie posiada też ciałek zieleni. Magazynuje materiały zapasowe umożliwiające roślinie przetrwanie

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE