Klopsy jagnięce z orzeszkami piniowymi i makaronem, sałatka chlebowa z orzeszkami piniowymi i piniowy łamaniec

Klopsy jagnięce z orzeszkami piniowymi i makaronem, sałatka chlebowa z orzeszkami piniowymi i piniowy łamaniec
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00
Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Makarony, kluski

Przepis



Klopsy jagnięce z orzeszkami piniowymi (wychodzi około 24 klopsów):
pokrojony w kostkę miąższ z jednej dużej ciabatty
120 ml mleka
60 dag mielonej jagnięciny
2 szalotki, pokrojone w drobną kostkę
ząbek czosnku, pokrojony w drobną kostkę
1,5 łyżki posiekanego tymianku
łyżka czarnego pieprzu
70 g suszonych porzeczek
120 g prażonych orzeszków piniowych
jajko
łyżeczka oliwy
sól

Sos pomidorowy do klopsów z orzeszkami piniowymi i makaronu:
2 łyżki oleju
3 posiekane ząbki czosnku
gałązka rozmarynu
800 ml pomidorów z puszki
liść laurowy
klopsy jagnięce
500 g makaronu fettuccine, ugotowanego według zaleceń na opakowaniu i odsączonego
60 g parmezanu, startego na wstążki
60 g grubo posiekanej pietruszki
sól
pieprz

Chlebowa sałatka z orzeszkami piniowymi:
miąższ jednej dużej ciabatty, pokrojony w plastry o grubości 1,25 cm
3 łyżki oliwy
gałązka tymianku
gałązka rozmarynu
0.5 kg pomidorów czereśniowych
120 g prażonych orzeszków piniowych
pół czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
łyżka dojrzałego octu balsamicznego
2 łyżki porwanych liści bazylii
2 łyżki porwanych liści pietruszki
2 łyżki szczypiorku pokrojonego w kawałki o długości 2,5 cm
sól
pieprz

Łamaniec z orzeszkami piniowymi:
2 łyżki masła
łyżka sody oczyszczonej
2 łyżeczki wanilii
120 ml wody
240 ml syropu kukurydzianego
400 g cukru
250 g orzeszków piniowych
sól


Klopsy jagnięce z orzeszkami piniowymi:
1. Włożyć pokrojone kawałki ciabatty do miski, zalać mlekiem i zostawić do zmięknięcia, około 10 minut.
2. Włożyć pozostałe składniki do dużej miski, dołożyć ciabattę, delikatnie wymieszać rękoma.
3. Dłońmi uformować klopsy i ułożyć na dużym naczyniu lub blasze.
4. Na żeliwnej patelni mocno rozgrzać olej, wrzucić klopsy i smażyć, póki nie zbrązowieją.

Sos pomidorowy do jagnięcych klopsów z orzeszkami piniowymi i makaronu:
1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
2. Na dużej patelni średnio mocno rozgrzać olej dodać czosnek i rozmaryn.
3. Gdy czosnek się skarmelizuje, dodać pomidory i liść laurowy. Smażyć, doprawić solą i pieprzem.
4. Dodać klopsy, piec w piekarniku przez pół godziny, póki sos pomidorowy lekko się nie zredukuje.
5. Na środku talerza ułożyć makaron, polać sosem i nałożyć 6 klopsów.
6. Udekorować pietruszką i parmezanem.

Chlebowa sałatka z orzeszkami piniowymi:
1. Rozgrzać grill.
2. Posmarować kawałki ciabatty z obu stron 2 łyżeczkami oliwy, doprawić solą i pieprzem.
3. Podpiec z obu stron na grillu, aż pieczywo będzie chrupiące i przyrumienione. Zdjąć z grilla, pokroić w 2,5 cm kawałki i włożyć do dużej miski.
4. Rozgrzać pozostałą część oliwy na średnio rozgrzanej, dużej patelni.
5. Do rozgrzanej oliwy wrzucić gałązki tymianku i rozmarynu. Zostawić, żeby olej wchłonął aromat ziół.
6. Dodać pomidory, smażyć i mieszać, aż skórka zacznie odchodzić, a pomidory lekko się przypieką. Umieścić pomidory w misce z ciabattą.
7. Dodać prażone orzeszki piniowe, czerwoną cebulę, ocet balsamiczny. Doprawić solą i pieprzem.
8. Udekorować bazylią, pietruszką i szczypiorkiem. Delikatnie zamieszać i podawać.

Łamaniec z orzeszkami piniowymi:
1. Blachę do pieczenia lekko wysmarować łyżką masła i odstawić.
2. Pozostałą część masła, proszek do pieczenia i wanilię do małej miski.
3. Włożyć pozostałe składniki do wysokiego garnka i zagotować na średnim ogniu.
4. Czekać, aż kryształy cukru rozpuszczą się.
5. Mierzyć temperaturę termometrem kuchennym. Gotować, aż płyn osiągnie temperaturę 147 stopni.
6. Zdjąć garnek z palnika, ostrożnie dodawać proszek do pieczenia, wanilię i masło, (łamaniec zacznie rosnąć). Mieszać przez 30 sekund.
7. Natychmiast wylać łamaniec z orzeszkami piniowymi na posmarowaną masłem blachę.
8. Odczekać, aż łamaniec całkowicie ostygnie. Potem połamać na kawałki.



 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE