Aromatyczne pączki krabowe

Seria kulinarna:
Kuchenna jazda (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Przepis



Ciasto parzone
125 g mąki
125 g wody
60g masła
3 jajka
sól

Farsz
150 g mięsa krabowego z puszki
50 ml sosu sweet chilli
25g świeżego imbiru
czosnek
natka pietruszki

Dodatki
600 g czerwonej papryki
100 g cebuli
200 ml soku pomidorowego
czosnek
oliwa z oliwek
25 ml octu winnego
30 g cukru
sól
pieprz

Dekoracja
mieszanka listków świeżych ziół (bazylia zielona i czerwona, kolendra, pietruszka, lubczyk, melisa, rukola)
ser feta Hochland


Przygotować ciasto parzone
W ciepłej wodzie rozpuścić masło. Dodać mąkę. Cały czas mieszając, trzymając garnek na wolnym ogniu, doprowadzić do stworzenia zwartego ciasta.

Przygotować farsz
Wymieszać drobno posiekany imbir z czosnkiem, mięsem krabowym i sosem chili. Dodać ostudzone ciasto parzone, natkę pietruszki i jajko. Wszystko wymieszać. Na wolnym ogniu dusić do miękkości, około pół godziny, paprykę z cebulą, czosnkiem i sosem pomidorowym. Formować pączki krabowe za pomocą dwóch łyżek do zupy i zanurzać na 4-5 minut w średnio rozgrzanym tłuszczu. Podawać na uduszonej papryce. Udekorować listkami świeżych ziół polanych sosem winegret oraz fetą.

© Michał Janiszewski

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE