Jesienny krem z topinamburu

Jesienny krem z topinamburu
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

  • 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 70 dag topinamburu
  • 1 kolba kukurydzy
  • 2 x duży por
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 l mleka
  • łyżeczka chrzanu
  • 2 łyżki masła 82%
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Paluszki chlebowe:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do garnka wlej bulion, do niego włóż topinambur, kukurydzę i gotuj aż będzie półmiękkie. Wyciągnij kukurydzę i za pomocą noża zetnij ziarna. W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła i usmaż na nim posiekanego pora, ziarna kukurydzy i czosnek, gdy już się zarumieni dodaj sok i skórkę z cytryny i sól. Warzywa dodaj do bulionu z topinamburem, dolej mleko, gotuj aż topinambur będzie miękki. Całość lekko ostudź i przełóż do blendera. Dodaj chrzan, sól, pieprz i miksuj na delikatny krem. Teraz krem przetrzyj przez sito i wstaw na ogień. Gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje. Drożdże włóż do dużej miski i rozpuść w letniej wodzie. Dodaj oliwę, mleko, sól i cukier. Do wszystkiego dodawaj mąki wciąż wyrabiając. Powinno powstać gładkie ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce aż wyrośnie. Ciasto rozwałkuj. Posyp uprażoną czarnuszką i pokrój na 0,5 cm paski. Piekarnik nagrzej do 250 stopni C i na pergaminie włóż do niego paluchy. Piecz aż lekko się zarumienią i wyrosną.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA