Tiramisu z imbirową herbatą ćaj

Tiramisu z imbirową herbatą ćaj
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery, Napoje
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • ½-¾ opakowania biszkoptów
  • 5 (1 cm) kostek skrystalizowanego imbiru (opcjonalnie)
  • 30 g dobrej jakości gorzkiej czekolady lub prażonych płatków migdałów
Likier herbaciany:
  • 20 g świeżo obranego imbiru, grubo startego
  • 225 ml mleka pełnotłustego plus odrobina mleka do kremu
  • 300 ml wody
  • 2 łyżeczki czarnej herbaty Assam lub 5 torebek herbaty
  • 6 strączków kardamonu zielonego, rozbitych dnem patelni
Krem Mascarpone:
  • 250 g mascarpone
  • 100 ml kremówki
  • 1 duże jajo, żółtko i białko oddzielnie
  • 2½ łyżki cukru
  • 1 łyżka likieru imbirowego lub ciemnego rumu (opcjonalnie)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pogrzej wodę, mleko, przyprawy i imbir i gotuj przez 5-6 minut. Dodaj herbatę i gotuj kolejne 2-3 minuty, aż ćaj nabierze koloru. Zostaw do ostygnięcia.

Krem: utrzyj żółtko z 1 łyżką cukru na gładką masę. Dodaj mascarpone i znów ubij na gładką masę. W osobnej misce ubij białko z pozostałym cukrem na miękką pianę i przełóż do kremu, ale nie mieszaj. Umyj miskę i ubij kremówkę. Dodaj do białek, dolej likieru i znów wszystko wymieszaj. Jeśli krem jest za gęsty, dodaj trochę mleka.

Przecedź herbatę do miski, wyciśnij imbir z nadmiaru soków. Zanurzaj pojedynczo herbatniki na 2-4 sekundy. Układaj je w szklankach do serwowania. Na nie nałóż warstwę kremu. Porozrzucaj kawałki skrystalizowanego imbiru. Ponownie nałóż herbatniki i krem. Wsadź do lodówki, żeby deser się schłodził.

Przed podaniem zetrzyj na wierzch czekoladę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA