Wędzony łosoś, sałatka ziemniaczana, sałatka z buraków, żytni chleb z domowym masłem

Wędzony łosoś, sałatka ziemniaczana, sałatka z buraków, żytni chleb z domowym masłem
Oceń przepis:
48 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
30 minut Jamiego (odc. 40)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb, Przekąski
Ilość osób:
4

Przygotowanie:



Sałatka ziemniaczana:
500 g czerwonych ziemniaków, ze skórką
1 cytryna
2 gałązki świeżego tymianku
mały pęczek świeżego koperku

Łosoś:
1 pojemnik (100 g) umytej rukwi wodnej
400 g dobrej jakości wędzonego łososia w plastrach
1 cytryna
3 czubate łyżeczki śmietankowego chrzanu
rzeżucha

Masło:
300 ml śmietany kremówki

Buraki:
1 próżniowe opakowanie (250 g) ugotowanych buraków
ocet balsamiczny
garstka świeżej bazylii
250 g serka wiejskiego
kilka gałązek świeżego tymianku
1 cytryna

Przyprawy:
oliwa
oliwa extra vergine
sól morska i mielony czarny pieprz

Do podania:
bochenek żytniego chleba
butelka schłodzonego białego wina albo piwo

NA POCZĄTEK
Przygotuj wszystkie składniki i wyposażenie. Zagotuj czajnik wody. Postaw rondel z pokrywką na średnim ogniu. Podaj na stół żytni chleb na desce do krojenia wraz z nożem. Zamontuj w malakserze mieszadło do ubijania.

SAŁATKA ZIEMNIACZANA
Umyj ziemniaki, usuń „oczka” i przebarwienia i pokrój na kawałki wielkości około 3 cm. Wlej wodę do rondla, posól, wrzuć ziemniaki, zetnij obieraczką 2 duże wióry skórki z cytryny i dodaj do ziemniaków razem z tymiankiem. Przykryj i gotuj ok. 10 min., aż ziemniaki będą miękkie (nakłuj je nożem).

ŁOSOŚ
Rozłóż rukiew na półmisku. Na rukwi niedbałymi falami ułóż płaty łososia. Pokrój cytrynę na ćwiartki. Na brzeg półmiska nałóż chrzan, zrób w nim zagłębienie grzbietem łyżki, wyciśnij do niego sok z 2 ćwiartek cytryny, skrop oliwą extra vergine, a na wierzchu rozłóż kępkami ściętą rzeżuchę. Podaj półmisek na stół.

MASŁO
Wlej śmietankę do malaksera i ubijaj, aż bardzo zgęstnieje.

BURAKI
Pokrój buraki na nierówne kawałki. Połóż je na półmisku, skrop octem balsamicznym oraz oliwą extra vergine, dopraw solą i pieprzem. Oderwij listki bazylii od łodyżek i posyp nimi buraki. Wymieszaj i spróbuj, czy nie trzeba doprawić.

MASŁO
Śmietana powinna być już sztywna, żółta i dzielić się na spore kawałki. Przełóż masło na sitko i czystymi dłońmi powyciskaj z niego resztę maślanki. Połóż masło na kawałku pergaminu, posól i zagnieć szybko, żeby się nie roztapiało. Podaj je na desce obok chleba.

BURAKI
Otwórz serek wiejski i wlej prosto do opakowania trochę oliwy extra vergine. Dodaj kilka listków tymianku i dopraw serek solą i pieprzem. Dodaj jeszcze skórkę otartą z połowy i wymieszaj. Rozłóż doprawiony serek łyżeczką na burakach, dopraw solą i pieprzem, przybierz pozostałymi listkami bazylii i postaw na stole.

SAŁATKA ZIEMNIACZANA
Odsącz ziemniaki i zostaw na 2 minuty, żeby odparowały, a w tym czasie drobno posiekaj koperek. Wrzuć ziemniaki do miski, wymieszaj z koperkiem i kawałkiem domowego masła, dolej trochę oliwy extra vergine, dopraw solą, pieprzem i skrop sokiem z połówki cytryny. Wymieszaj i postaw na stole.
Do picia podaj schłodzone białe wino albo piwo.

© Jamie Oliver 2010

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA