Tort lodowy

Tort lodowy zobacz Tort lodowy 2018-06-19 13:01:12
Tort lodowy
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Bożena Sikoń

Seria kulinarna:
Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery, Bezy

Składniki:

Sorbet:
  • 300 g truskawek mrożonych
  • 50 g syropu cukrowego (1:1)
  • ½ łyżeczki zielonego pieprzu

Kalkulator wag i miar

Przepis

Krążek bezowy ułożyć na dnie tortownicy. Lody bakaliowe połączyć ze śmietanką i koniakiem.
Wyłożyć je na bezę, rozsmarować. Wiśnie odsączyć z zalewy i wyłożyć na lody, wstawić do zamrażarki. Ubić śmietankę 36%, pokroić w drobną kostkę świeży ananas i połączyć. Całość wyłożyć na warstwę lodów z wiśniami, rozsmarować i dopełnić drugim krążkiem bezowym. Wierzch zasmarować śmietanką. Zamrozić. Zamrożony tort wyciąć z rantu, obsypać pokruszoną bezą, pokroić. Podawać z ananasem pokrojonym w paseczki i sorbetem truskawkowym z zielonym pieprzem.

Przygotowanie sorbetu truskawkowego z zielonym pieprzem:
Wszystkie składniki na sorbet zmiksować i od razu porcjować na talerze. Podawać z tortem lodowym.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Rybkasia 7 lat temu

Witam
Mam 2 pytania odnośnie przepisu, po pierwsze to czym można zastąpić wiśnie? Niestety nie lubię ich, a drugie pytanie dotyczy mrożenia, bo podobno nie można czegoś mrozić, rozmrażać i mrozić ponownie, a w przepisie rozmrażamy lody mieszając je ze śmietaną (co było widać w tv że zrobiła się papka) i ponownie je zamrażamy, czy to jest bezpieczne?

pozdrawiam

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE