Tort koliber

Tort koliber
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 5)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
14
Czas przygotowania:
1 godzina

Przepis

Składniki:
250 ml oliwy, plus do posmarowania formy
350 g mąki z proszkiem do pieczenia
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
350 g miałkiego cukru z melasą
4 średnie, bardzo dojrzałe banany
1 puszka (425 g) ananasa w kawałkach
2 duże jaja od kur z wolnego wybiegu
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
50 g orzechów pekanowych

Krem:
400 g cukru pudru
150 g niesolonego masła (o temperaturze pokojowej)
200 g serka śmietankowego
2 limonki

Pralina:
100 g miałkiego cukru
50 g orzechów pekanowych

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180ºC. Dwie okrągłe foremki z luźnym dnem, o średnicy 23 cm, wysmaruj oliwą, wyłóż dna papierem do pieczenia. Papier też posmaruj oliwą.
Przesiej mąkę do dużej miski, wsyp cynamon i cukier, dodaj szczyptę soli i drobno pokruszone orzechy, wszystko razem przemieszaj.
Obierz banany, włóż do drugiej miski i rozgnieć widelcem. Osącz ananas (płyn zachowaj) i drobno posiekaj, dorzuć do bananów. Wlej oliwę i ekstrakt wanilii, wbij jajka i wszystko razem wymieszaj widelcem. Przelej do suchych składników i wymieszaj łyżką na gładką masę.
Rozdziel ciasto między foremki, wstaw do piekarnika i piecz 35-40 minut, aż ciasto wyrośnie i przypiecze się z wierzchu. Wyjmij z pieca, okrój nożem wokół brzegów foremek, odstaw na 10 minut, potem przełóż ciasto na kratkę, usuń foremki i zostaw do ostygnięcia.
Tymczasem zrób krem: do misy miksera stacjonarnego przesiej cukier puder, wrzuć masło i serek, ucieraj ok. 5 minut, aż powstanie jasny, puszysty krem. Dodaj sok i skórkę otartą z jednej limonki, lekko wymieszaj na gładką masę i wstaw do lodówki.
Zrób pralinę: arkusz papieru do pieczenia wysmaruj oliwą. Wsyp cukier na patelnię z nie przywierającą powłoką, podlej zachowaną zalewą z ananasa i postaw na średnim ogniu. Od czasu do czasu potrząsając patelnią, podgrzewaj, aż cukier się stopi i powstanie złocisty karmel (nie mieszaj). Wsyp orzechy i szczyptę soli, ostrożnie potrząsaj patelnią, by wymieszać. Podgrzewaj, aż karmel stanie się jasnobrązowy. Wylej masę w miarę płaską warstwą na papier i odłóż do ostygnięcia.
Złóż tort: na paterze umieść jedno z ciast, rozsmaruj na nim połowę kremu, przykryj drugim ciastem i dekoracyjnie rozsmaruj na nim resztę kremu. Pralinę drobno pokrusz w moździerzu i mniej więcej połową posyp tort po wierzchu (resztę zachowaj do posypywania deserów i lodów). Oprósz skórką otartą z drugiej limonki i udekoruj jadalnymi kwiatami.

© Jamie Oliver

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE