Karczochy z prosciutto

Karczochy z prosciutto
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Aaron Craze

Seria kulinarna:
Rude Boy w kuchni (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 3 karczochy
  • 1 cytryna
  • ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 1 pęczek mięty
  • oliwa
  • 12 plastrów prosciutto

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Obrać zdrewniałą warstwę łodygi karczocha. Małym nożem poodcinać twarde zewnętrzne płatki. Gdy zostaną tylko jasne, delikatne płatki, odciąć górną część karczocha i łyżką wyskrobać środek. Pozostałe serce obficie natrzeć przeciętą na pół cytryną, by nie zbrązowiało. Można to robić w rękawiczkach, ponieważ ręce mogą zabarwić się na brązowo. Karczochy włożyć do gotującej się wody, dodać trochę otartej skórki z cytryny, ziarna pieprzu i zmiażdżone gałązki mięty. Gotować na wolnym ogniu 30-40 minut, aż łodygi karczochów będą al dente. Gdy karczochy są jeszcze gorące, podzielić je na ćwiartki i umieścić w misce. Polać oliwą, sokiem z połowy cytryny, posypać listkami mięty i doprawić. Zostawić w marynacie na 20 minut. Każdą ćwiartkę karczocha zawinąć w prosciutto. Podawać posypane listkami mięty.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA