Mix grillowanych owoców

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.22)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery, Dania z grilla
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 2 śliwki
  • ananas
  • 2 gruszki
  • 2 jabłka
  • 50 g cukru
  • 4 opakowania cukru cynamonowego
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady białej
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 50 ml rumu Malibu

Kalkulator wag i miar

Przepis

Umyte owoce; gruszki, śliwki przekrój na pół. Ananasa obierz ze skóry. Pokrój na plasterki. Usuń rdzeń ze środka. Mleko podgrzej, ale nie zagotuj. Czekoladę pokrój na kawałki. Do połowy mleka kokosowego dodaj białą czekoladę, a do drugiej gorzką. Zamieszaj tak, by czekolady dobrze się rozpuściły dolej do każdej z nich kieliszek alkoholu. Obtocz owoce w cukrze zwykłym i cynamonowym. Zawiń w folię aluminiową. Ananasa obtocz i piecz nie zawiniętego. Piecz na średnio rozgrzanym grillu. Po 5 minutach przekręć owoce o 90 stopni tak, by utworzyć na nich dekoracyjną kratkę. Podaj sos w miseczkach.

© Jacek Sikora

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE