Krem do bezy Pavlowej

Seria kulinarna:
Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia australijska

Przepis



Syrop
4 siedmiocentymetrowe dolne kawałki trawy cytrynowej
120 g imbiru
125 g drobnego białego cukru
200 ml wody

Przygotowanie
Trawę cytrynową posiekać, a imbir drobno pokroić. Zmieszać składniki, podgrzać, aż cukier się rozpuści, a następnie gotować syrop jeszcze 10 min i odstawić do wystygnięcia. Chłodny syrop przelać przez sitko. Można go przechowywać w lodówce przez 2 -3 tygodnie. Polewać syropem lody waniliowe lub ubić ze śmietaną kremówką na gęsty krem.

Krem śmietankowy
300 ml śmietany kremówki
1 objętość syropu (ilość przygotowana zgodnie z powyższym przepisem)
2 łyżki soku z limonki
3 łyżki brandy

Przygotowanie
Za pomocą trzepaczki ubijać składniki, aż powstanie gęsty krem – niezbyt długo, żeby nie zrobić masła.
Krem można nałożyć na dużą bezę, posypać kawałkami mango i miąższem marakui.

© Sophie Grigson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE