Tort Dacquoise z czekoladą i malinami

Tort Dacquoise z czekoladą
Oceń przepis:
113 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Torty

Składniki:

  • Bezowe spody:
  • 240 g białka jaj (z 6 dużych jajek )
  • 320 g cukru
  • 35 g kakao
  • 50 g mączki migdałowej
Maliny w żelu:
  • 500 g malin mrożonych lub świeżych
  • 50 g drobnego cukru
  • 10 g skrobi kukurydzianej
  • 10 g żelatyny
Krem śmietankowy:
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 20 g cukru drobnego
  • laska wanilii
  • skorka cytrynowa starta z ¼ cytryny
Do dekoracji:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania bezowych spodów. Białko ubić w mikserze na sztywno, stopniowo dodając cukier.
Na koniec dodać kakao i mączkę migdałową. Delikatnie wymieszać składniki tak, by powstała jednolita masa.
Masę bezową podzielić równo pomiędzy trzy ringi. Piec w 140 stopniach C około 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Maliny zasypać cukrem i odstawić do puszczenia soku. Następnie owoce delikatnie podgrzewać, dodając skrobię rozmieszaną w 2 łyżkach wody.
Owoce podgrzewać do momentu zagotowania. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, namoczoną wcześniej w 2 łyżkach zimnej wody. Mieszać do momentu rozpuszczenia się żelatyny i dokładnego połączenia składników. Schłodzić w lodowce do temperatury 6-8 stopni C.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, wanilią i startą skórką z cytryny.
Blat bezowy ułożyć na paterze i posmarować malinami w żelu. Następnie nałożyć porcję kremu śmietankowego i przykryć drugim blatem. Następnie nałożyć porcję malin w żelu i kremu. Przykryć ostatnim blatem. Na ostatni blat wyłożyć tylko krem. Na wierzch wyłożyć świeże maliny i wiórki czekoladowe. Tort wstawić do lodówki, żeby się schłodził.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA