Mus z dyni

Mus z dyni
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis


Mus:
łyżka rumu
łyżeczka żelatyny
300 ml gęstej śmietany
łyżeczka ekstraktu waniliowego
70 g cukru
250 g zmiksowanej dyni

Sos czekoladowy:
175 ml gęstej śmietany
110 g czekolady

Mus: wymieszać w miarce rum z żelatyną i odstawić na 5 minut, żeby zmiękła. Podgrzać 1/3 śmietany z ekstraktem waniliowym. Wlać do niej rum z żelatyną, mieszając. Wsypać cukier, żeby się rozpuścił. Na końcu wmieszać piure z dyni. Przetrzeć, ostudzić i schłodzić w lodówce, aż zgęstnieje.
Ubić śmietanę i delikatnie wmieszać do zmrożonego piure. Wyłożyć na talerze, przykryć i schłodzić przez co najmniej 4 godziny przed podaniem.

Sos czekoladowy: umieścić składniki w rondlu i podgrzać. Jeśli będzie za gęsty, rozrzedzić dodatkową ilością śmietany. Sos, stygnąc, stężeje, ale można go ponownie roztopić na gazie.
sosem skrapiamy porcje musu.

Puree z dyni: ustawić piekarnik na 200ºC. Wrzucić dynię z łyżką masła na blachę. Zakryć lekko folią i piec do miękkości, ok. pół godziny. Zmiksować.


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE