Panna cotta z figami

Panna cotta z figami
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.00
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
40 minut

Przygotowanie:


Składniki
300 g fig
100 ml śmietany kremówki
120 g cukru pudru (lub cukru drobnego do wypieków)
12-15 g żelatyny w listkach
laska wanilii
łyżka likieru aurum
(albo innego likieru)

Przygotowanie
Obieramy figi, kroimy na kawałki, przecieramy lub miksujemy i dodajemy likier. W zimnej wodzie zamaczamy żelatynę w listkach. Do rondla wlewamy śmietanę, dodajemy cukier i laskę wanilii i doprowadzamy do wrzenia; dodajemy odsączoną i wyciśniętą w rękach żelatynę, zdejmujemy z ognia i mieszamy drewnianą łyżką, aż żelatyna się rozpuści. Przelewamy przez sitko do miski i dodajemy przecier z fig, nalewamy do foremek i odstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Przed podaniem zanurzamy na chwilę foremkę w ciepłej wodzie i przekładamy deser na talerz, dekorujemy wedle gustu.

Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE