Panna cotta z figami

Oceń przepis:
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 6
- Czas przygotowania:
- 40 minut
Przygotowanie:
Składniki
300 g fig
100 ml śmietany kremówki
120 g cukru pudru (lub cukru drobnego do wypieków)
12-15 g żelatyny w listkach
laska wanilii
łyżka likieru aurum
(albo innego likieru)
Przygotowanie
Obieramy figi, kroimy na kawałki, przecieramy lub miksujemy i dodajemy likier. W zimnej wodzie zamaczamy żelatynę w listkach. Do rondla wlewamy śmietanę, dodajemy cukier i laskę wanilii i doprowadzamy do wrzenia; dodajemy odsączoną i wyciśniętą w rękach żelatynę, zdejmujemy z ognia i mieszamy drewnianą łyżką, aż żelatyna się rozpuści. Przelewamy przez sitko do miski i dodajemy przecier z fig, nalewamy do foremek i odstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Przed podaniem zanurzamy na chwilę foremkę w ciepłej wodzie i przekładamy deser na talerz, dekorujemy wedle gustu.
Źródło:

Kuchnia włoska
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze