Tarta truskawkowa z arcydzięglem

Tarta truskawkowa z arcydzięglem
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przygotowanie:



Przygotować kruchy spód w formie do tart – upiec go, nie rumieniąc.

Creme patisserie
250 ml mleka
4 łodyżki arcydzięgla
1 laska wanilii
szczypta soli
2 żółtka
60 g cukru
45 g mąki uniwersalnej
300- 400 g niewielkich truskawek bez szypułek
cukier-puder do oprószenia

Przygotowanie
Podgrzać w rondlu na małym ogniu mleko z dodatkiem łodyg arcydzięgla, laski wanilii i szczypty soli. Doprowadzić do wrzenia, jeszcze bardziej zmniejszyć ogień i gotować pół godziny. W misce ubić
2 żółtka z cukrem, aż mieszanina będzie jasna i puszysta. Przesiać mąkę do żółtek z cukrem
i wymieszać za pomocą trzepaczki. Do jajecznej mieszaniny dolać gorące mleko z przyprawami. Zamieszać i przelać z powrotem do rondla. Podgrzewać krem na średnim ogniu, bez przerwy mieszając. Po zagotowaniu wyjąć laskę wanilii oraz łodygi arcydzięgla. Ostudzić krem, przekroić truskawki wzdłuż na połówki. Przed samym podaniem rozsmarować krem na kruchym spodzie,
a na nim ułożyć połówki truskawek w koncentrycznych kręgach. Oprószyć tartę cukrem-pudrem.

© Sophie Grigson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE