Słodki jogurt z szafranem

Słodki jogurt z szafranem
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Wyłóż duże sitko ręcznikiem papierowym. Umieść nad dużą miską i wlej w sitko jogurt. Przykryj folią i włóż do lodówki na 3 godziny.

W małym rondelku rozgrzej szafran przez 20 sekund, dodaj mleko i zredukuj, aż zostanie 1 łyżka. Poczekaj 10 minut, aż mleko nasiąknie aromatem szafranu.

Wylej wodę z miski, wytrzyj ją i włóż do niej jogurt.

Dodaj cukier, mleko z szafranem, kardamon w proszku i większość orzechów. Wymieszaj.

Schłodź i serwuj z resztą orzechów i owocami. Deser cały czas nabiera koloru szafranu, dlatego można go przygotować dzień przed serwowaniem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE