Słodki jogurt z szafranem

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 500 g jogurtu greckiego dobrej jakości
- ¼-⅓ łyżeczki lub szczypta szafranu
- 2 łyżki mleka
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego zielonego kardamonu
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki migdałów w płatkach lub siekanych
- kilka garści pestek granatu lub owoców do serwowania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wyłóż duże sitko ręcznikiem papierowym. Umieść nad dużą miską i wlej w sitko jogurt. Przykryj folią i włóż do lodówki na 3 godziny.
W małym rondelku rozgrzej szafran przez 20 sekund, dodaj mleko i zredukuj, aż zostanie 1 łyżka. Poczekaj 10 minut, aż mleko nasiąknie aromatem szafranu.
Wylej wodę z miski, wytrzyj ją i włóż do niej jogurt.
Dodaj cukier, mleko z szafranem, kardamon w proszku i większość orzechów. Wymieszaj.
Schłodź i serwuj z resztą orzechów i owocami. Deser cały czas nabiera koloru szafranu, dlatego można go przygotować dzień przed serwowaniem.
W małym rondelku rozgrzej szafran przez 20 sekund, dodaj mleko i zredukuj, aż zostanie 1 łyżka. Poczekaj 10 minut, aż mleko nasiąknie aromatem szafranu.
Wylej wodę z miski, wytrzyj ją i włóż do niej jogurt.
Dodaj cukier, mleko z szafranem, kardamon w proszku i większość orzechów. Wymieszaj.
Schłodź i serwuj z resztą orzechów i owocami. Deser cały czas nabiera koloru szafranu, dlatego można go przygotować dzień przed serwowaniem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze