Słodki jogurt z szafranem

Słodki jogurt z szafranem
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wyłóż duże sitko ręcznikiem papierowym. Umieść nad dużą miską i wlej w sitko jogurt. Przykryj folią i włóż do lodówki na 3 godziny.

W małym rondelku rozgrzej szafran przez 20 sekund, dodaj mleko i zredukuj, aż zostanie 1 łyżka. Poczekaj 10 minut, aż mleko nasiąknie aromatem szafranu.

Wylej wodę z miski, wytrzyj ją i włóż do niej jogurt.

Dodaj cukier, mleko z szafranem, kardamon w proszku i większość orzechów. Wymieszaj.

Schłodź i serwuj z resztą orzechów i owocami. Deser cały czas nabiera koloru szafranu, dlatego można go przygotować dzień przed serwowaniem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA