Mus czekoladowy z wiśniami

Mus czekoladowy z wiśniami zobacz Mus czekoladowy z wiśniami 2018-06-19 13:00:55
Mus czekoladowy z wiśniami

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam po pracy 3 (odc.1)
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 40 ml wiśniówki
  • 1,5 łyżki masła
  • 150 g wiśni bez pestek mrożonych
  • 50 g cukru brązowego
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego

Kalkulator wag i miar

Przepis

W rondelku rozpuść ½ łyżki masła, dodaj brązowy cukier i cukier waniliowy. W tym uduś wiśnie tak, by cały sok odparował i na dnie rondla powstał gęsty syrop. Odstaw do ostygnięcia. Czekoladę pokrój na kawałki i rozpuść nad lustrem gorącej wody i dodaj połowę białego cukru. Odstaw by lekko przestygła i wkręć w to żółtka oraz wiśniówkę. W tym czasie ubij białka utrwalając je pozostałym białym cukrem. Wmieszaj w czekoladę najpierw 2/3 piany z białek, a gdy się połączy delikatnie wmieszaj resztę. Do pucharków nałóż warstwy musu i wiśni i odstaw do schłodzenia na ok 2 godziny.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE