Curry z kurczaka z Pendżabu

Curry z kurczaka z Pendżabu
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
3

Składniki:

  • 5 łyżek oleju roślinnego lub 3 łyżki ghee
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 1-2 zielone papryczki chilli, całe i przekłute końcówką noża
  • 10 grubych ząbków czosnku, obranych
  • 15 g imbiru, obranego i pokrojonego na duże kawałki
  • 750 g kurczaka w kawałkach, bez skóry
  • 3 średnie pomidory (niezbyt dojrzałe), pokrojone w łódki
  • 2 płaskie łyżki kolendry w proszku
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego w proszku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ¼-½ łyżeczki czerwonej chili w proszku
  • 1½ łyżeczki garam masala
  • sól
  • duża garść posiekanej świeżej kolendry do dekoracji
Przyprawy w całości:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Zrób gładką pastę z czosnku, imbiru i wody. Odstaw na bok.

Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj całe przyprawy, a gdy zaczną skwierczeć po 10 sekundach, dodaj cebulę i ją przyrumień. Dodaj chili oraz pastę z czosnku i imbiru. Smaż, aż cała wilgoć wyparuje, a czosnek przestanie być surowy. Dodaj pomidory, sól, przyprawy w proszku i smaż przez 6-7 minut.

Dodaj kurczaka, wymieszaj i smaż przez 4-5 minut. Dodaj tyle wody, żeby sięgnęła do połowy wysokości kurczaka, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut, aż kurczak prawie całkowicie się zagotuje.

Odkryj patelnię, zwiększ ogień i zredukuj płyny na patelni, aż curry stanie się gęste i kremowe. Często mieszaj. Sos stanie się spójny i będzie miał głęboki smak.

Dodaj gorącą wodę, aby sos osiągnął konsystencję śmietany. Dopraw do smaku, dodaj świeżą kolendrę i serwuj.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE