Gulasz z cielęciny, oliwy i pancetty z opiekaną czerwoną papryką

Gulasz z cielęciny, oliwy i pancetty z opiekaną czerwoną papryką
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z cielęciny
Kuchnia świata:
Kuchnia śródziemnomorska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 800 g cielęcej łopatki, pokrojonej w 4 cm kostkę
  • 200 g pancetty w plastrach o grubości 1 cm
  • 1 duża cebula, pokrojona na cienkie plasterki (190 g)
  • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 100 ml pastis lub innego alkoholu na bazie anyżu
  • 250 ml białego wina wytrawnego
  • 2 pomidory odmiany wołowe serce, pokrojone w 4 cm kostkę
  • 2 duże bulwy fenkułu, pokrojone na 3 cm kawałki
  • 2 listki laurowe
  • 100 g zielonych oliwek bez pestek
  • sól i czarny pieprz
Salsa z czerwonej papryki:
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 5 g liści mięty, podartych
  • 5 g koperku, posiekanego
  • 10 g natki pietruszki, drobno posiekanego
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki miałkiego cukru

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 220°C.

Na ostrym ogniu postawić rondel o grubym dnie i średnicy 25 cm z pokrywką. Wlać 1 łyżkę oliwy. Smażyć połowę mięsa przez 5 minut, aż się zrumieni z wszystkich stron. Wyjąć z garnka. Powtórzyć czynność z drugą połową mięsa.

Zmniejszyć ogień na średni. Wlać pozostałą łyżkę oliwy i wrzucić plasterki pancetty, czosnek i cebulę. Smażyć przez 8-10 minut, aż cebula zmięknie, a pancetta zacznie się rumienić. Wrzucić nasiona kopru włoskiego i dosypać paprykę w proszku. Podsmażać przez minutę, aby wydobyć ich smak.

Zdeglasować garnek pastis i białym winem. Zamieszać i zostawić przez 2 minuty na małym ogniu. Przełożyć zrumienioną cielęcinę z powrotem do garnka. Dodać pomidory, fenkuł, listki laurowe, 1 łyżeczkę soli. Obficie doprawić pieprzem. Zalać 400 ml wody tak, aby mięso było zakryte. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez 1 godzinę i 40 minut, od czasu do czasu szumując. Zdjąć pokrywkę. Wrzucić oliwki. Zostawić tak na 20 minut, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie.

Przygotować salsę. Czerwoną i żółtą paprykę ułożyć na blasze do pieczenia. Wstawić na 30 minut do gorącego piekarnika. Piec aż do miękkości. Wyjąć, przełożyć do miski, okleić folią spożywczą i zostawić do lekkiego przestygnięcia. Obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić papryki ma 1 cm paski. Wrzucić do miski i dodać pozostałe składniki salsy. Doprawić dużą szczyptą soli.
Nałożyć porcję salsy na gorący gulasz i natychmiast podawać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE