Gulab Jamun - pierożki z szafranem

Gulab Jamun - pierożki z szafranem
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
9

Składniki:

Syrop:
  • 350 g (450 ml) cukru
  • 650 ml wody
  • 2 szczypty nitek szafranu
  • ½-1 łyżeczka wody różanej (w zależności od jej mocy)

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Wymieszaj suche składniki. Dodaj jogurt i mleko. Wymieszaj wszystko rękami i zagnieć ciasto. Powinno być wilgotne i delikatnie lepkie. Odstaw.

W średnim rondlu podgrzej wodę, dodaj cukier i szafran. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Kiedy woda się zagotuje, poczekaj jeszcze 2 minuty i wyłącz ogień. Dodaj wodę różaną.

W tym czasie wlej dużo oleju do średniego rondla i delikatnie podgrzej.

Podziel ciasto na 2 części. Zwilż ręczniki papierowe i przykryj nimi pozostałe ciasto. Natłuść dłonie masłem. Zrób 9 małych kulek. Wolę robić kształt jajka, ale mogą być okrągłe. Ich powierzchnia powinna być gładka i bez pęknięć.

Aby sprawdzić, czy olej jest gotowy, wrzuć mały kawałek ciasta. Powinien skwierczeć. Teraz wrzuć kulki i zamieszaj. Smaż na małym ogniu, przekręcając je często, tak żeby przyrumieniły się z każdej strony, około 15-17 minut. Wyciągnij je z oleju łyżką cedzakową i przełóż do syropu.

Powtórz to samo z pozostałymi kulkami. Zostaw je w syropie na 2 godziny albo całą noc w lodówce. Powinny wytrzymać 10 dni lub dłużej.

Możesz je serwować na zimno, w temperaturze pokojowej albo na gorąco. Ja lubię na gorąco, dlatego podgrzewam syrop na ogniu lub w mikrofali. Przed podaniem można je posypać pistacjami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE