Chutney z daktyli i tamaryndowca

Chutney z daktyli i tamaryndowca
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Umieść tamaryndowiec i daktyle w rondlu. Zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut, albo do momentu, aż zrobi się papka. Przełóż do dużego sitka i przeciśnij tak mocno, jak możesz. Kiedy pozostały w sitku miąższ ostygnie, wyciśnij z niego resztę, a to, co zostanie, czyli pestki i włókna, wyrzuć.

Przecedzony sos przelej z powrotem do rondla, dodaj pozostałe składniki i gotuj przez kolejną godzinę, aż mieszanka zrobi się błyszcząca i lepka. Spróbuj i dodaj w razie konieczności cukier, sól i przyprawy. Przelej do słoików i wstaw do lodówki. Tutaj chutney może stać kilka miesięcy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA