Chutney z daktyli i tamaryndowca

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 75g suszonego tamaryndowca
- woda do zalania tamaryndowca w rondlu
- 100 g daktyli z nasionami, 90 g bez nasion
- 110 g cukru
- ½-¾ łyżeczki czarnego pieprzu
- ¾-1 łyżeczka soli czarnej
- 1½-2 łyżeczki prażonego kminu rzymskiego w proszku
Przygotowanie:
Umieść tamaryndowiec i daktyle w rondlu. Zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut, albo do momentu, aż zrobi się papka. Przełóż do dużego sitka i przeciśnij tak mocno, jak możesz. Kiedy pozostały w sitku miąższ ostygnie, wyciśnij z niego resztę, a to, co zostanie, czyli pestki i włókna, wyrzuć.
Przecedzony sos przelej z powrotem do rondla, dodaj pozostałe składniki i gotuj przez kolejną godzinę, aż mieszanka zrobi się błyszcząca i lepka. Spróbuj i dodaj w razie konieczności cukier, sól i przyprawy. Przelej do słoików i wstaw do lodówki. Tutaj chutney może stać kilka miesięcy.
Przecedzony sos przelej z powrotem do rondla, dodaj pozostałe składniki i gotuj przez kolejną godzinę, aż mieszanka zrobi się błyszcząca i lepka. Spróbuj i dodaj w razie konieczności cukier, sól i przyprawy. Przelej do słoików i wstaw do lodówki. Tutaj chutney może stać kilka miesięcy.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze