Pierogi z sera ricotta nadziewane serami

Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
40 minut

Przepis


Ciasto
150g mąki
30g masła
100g sera ricotta
sól

Nadzienie:
200g różnych serów (scamorza
lub oscypek, fontina, ementaler
itp.) według uznania
szczypta papryki

Do wykończenia:
1 jajo
2 łyżki oliwy z oliwek

Przyrządzamy ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicy i tworzymy kopczyk z dołkiem po środku, do dołka dodajemy miękkie masło w kawałkach, ser ricotta i szczyptę soli. Szybko mieszamy składniki, ciasta nie wyrabiamy za długo. Zawijamy w folię do żywności i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut. W międzyczasie obieramy ze skórki sery, grubo kroimy i mieszamy. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 milimetrów, wycinamy karbowanym radełkiem wiele krążków o średnicy około 8 centymetrów, na środek nakładamy odrobinę farszu serowego i zamykamy tak, żeby pierożki miały kształt półksiężyca. Smarujemy powierzchnię pierogów rozbełtanym jajkiem, układamy na posmarowanej oliwą blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza około 15 minut, dopóki nie nabiorą lekko złocistej barwy.

Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE