Pierogi z sera ricotta nadziewane serami

Oceń przepis:
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
- Czas przygotowania:
- 40 minut
Przygotowanie:
Ciasto
150g mąki
30g masła
100g sera ricotta
sól
Nadzienie:
200g różnych serów (scamorza
lub oscypek, fontina, ementaler
itp.) według uznania
szczypta papryki
Do wykończenia:
1 jajo
2 łyżki oliwy z oliwek
Przyrządzamy ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicy i tworzymy kopczyk z dołkiem po środku, do dołka dodajemy miękkie masło w kawałkach, ser ricotta i szczyptę soli. Szybko mieszamy składniki, ciasta nie wyrabiamy za długo. Zawijamy w folię do żywności i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut. W międzyczasie obieramy ze skórki sery, grubo kroimy i mieszamy. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 milimetrów, wycinamy karbowanym radełkiem wiele krążków o średnicy około 8 centymetrów, na środek nakładamy odrobinę farszu serowego i zamykamy tak, żeby pierożki miały kształt półksiężyca. Smarujemy powierzchnię pierogów rozbełtanym jajkiem, układamy na posmarowanej oliwą blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza około 15 minut, dopóki nie nabiorą lekko złocistej barwy.
Źródło:

Dania wegetariańskie
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze