Czekoladowe semifreddo z miętą

Czekoladowe semifreddo z miętą
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.80
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • pęczek mięty
  • łyżka syropu miętowego
  • 5 żółtek
  • pół litra śmietany kremówki
  • 120 g cukru
  • 100 g wody

Kalkulator wag i miar

Przepis

Do miski wlewamy 250 ml śmietany kremówki, dodajemy umytą i osuszoną miętę i pozostawiamy na godzinę. W rondlu przygotowujemy syrop z wody i cukru, gotujemy 7-8 minut, aż zgęstnieje i stanie się przejrzysty (temperatura około 120° Celsjusza). Żółtka ubijamy mikserem tak długo, aż nabiorą puszystości i lekkości; cienkim strumieniem dodajemy ciepły syrop i szybko ubijamy mikserem, aż masa ostygnie; dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Dodajemy z dużą delikatnością 250 ml ubitej śmietany. Wlewamy masę czekoladową do foremki uprzednio schłodzonej w zamrażarce, rozprowadzamy równą warstwą (polecamy do tej czynności łopatkę cukierniczą) i wstawiamy do zamrażarki. Przelewamy przez sitko śmietanę z miętą, dodajemy syrop z mięty i ubijamy, dodajemy do pozostałej masy i mieszamy, wylewamy masę do foremki na stężałą masę czekoladową; łopatką wyrównujemy powierzchnię i ponownie umieszczamy w zamrażarce przynajmniej na 2 godziny. Przed podaniem zanurzamy foremkę w ciepłej wodzie, odwracamy i przekładamy na talerz. Semifreddo pokrojone w plastry polewamy sosem czekoladowym i dekorujemy rozetkami bitej śmietany i listkami mięty.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

malinowabeza 6 lat temu

Rewelacyjne połączenie mięty i czekolady,mmm

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE