Sałatka z karmelizowanych fig, pomarańczy i koziego sera

Sałatka z karmelizowanych fig, pomarańczy i koziego sera
Oceń przepis:
52 ocen Średnia ocena: 3.20
Seria kulinarna:
Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki
Kuchnia świata:
Kuchnia śródziemnomorska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 100 g miałkiego cukru
  • 16 świeżych fig, przekrojonych wzdłuż na pół (530 g)
  • 4 średnie pomarańcze, obrane i pokrojone na krążki grubości 1 cm (750 g)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1½ łyżki raki, pernod lub innego likieru o smaku anyżku
  • 1 łyżeczki nasion anyżu lub fenkułu, lekko uprażonych
  • 1 ząbek czosnku, roztarty
  • 80 ml oliwy
  • 200 g fety, pokruszonej na 1 cm kawałki
  • 1 łyżka oregano, małe listki w całości, duże posiekane
  • 60 g rukoli
  • gruba sól morska i czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ustawić dużą patelnię na średnim ogniu i wsypać połowę cukru. Zostawić na 2-3 minuty, aż się roztopi , tworząc złocisty karmel. Na tym etapie nie mieszać cukru. Ułożyć na patelni połowę fig, przekrojoną stroną na dół. Smażyć przez 2 minuty, aż zaczną mięknąć. Obrócić i zostawić jeszcze przez minutę. Wyłożyć z patelni. Wrzucić na patelnię drugą partię fig. Powtórzyć czynność. Jeśli figi nie są soczyste, wlać na patelnię 1-2 łyżki wody.

Wsypać pozostały cukier. Ponownie postawić na ogniu. Kiedy zacznie się roztapiać, włożyć pomarańcze. Podsmażać przez 1 minutę z każdej strony. Powinny nabrać intensywnego koloru karmelu.

Zestawić karmel z ognia. Wymieszać z sokiem z cytryny, alkoholem, nasionami anyżu lub fenkułu, czosnkiem, ¾ łyżeczki soli i obficie doprawić pieprzem. Na końcu dodać oliwę. Wymieszać i odstawić.
Ułożyć pomarańcze i figi na dużym półmisku. Ozdobić kawałkami fety. Skropić sokiem, który wypłynął z owoców, a następnie dresingiem. Posypać oregano i rukolą. Podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA