Tarta owocowa ,,tutti fruti,,

Tarta owocowa - tutti frutti zobacz Tarta owocowa - tutti frutti 2018-06-19 13:01:10
Tarta owocowa - tutti frutti
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Bożena Sikoń

Seria kulinarna:
Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 2)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

Kruche ciasto:

Krem cukierniczy kokosowy:
owoce różne: truskawki, maliny, borówka, czerwona porzeczka
  • konfitura morelowa 1 słoik do pokrywania owoców

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Ciasto:
Na deskę do krojenia wysypać mąkę, cukier, wiórki kokosowe, cukier wanilinowy, schłodzone masło, żółtka i śmietanę. Całość siekać nożem, aż do uzyskania drobnych kawałków, a następnie szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto następnie rozwałkować i wyłożyć formę formując jednocześnie brzeg tarty. Podziurkować ciasto. Na ciasto położyć folię aluminiową i wsypać fasolę. Rozsunąć ją pod brzegi tarty i wstawić do pieca. Piec w temp. 180 st. około 15 minut, aż brzeg się zarumieni. Zdjąć wtedy folię i fasolę, a spód włożyć na następne 15-20 minut. Wyjąć jak będzie całkowicie upieczony. Odstawić do wystygnięcia.

Krem cukierniczy kokosowy:
Do garnka wlać mleko i mleko kokosowe, włożyć przekrojoną wanilię i dorzucić wydrapane ziarenka – zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dosypać mąkę i wymieszać. Dolać trochę mleka z garnka i rozrobić masę, dolać pozostałe mleko, rozrobić i całość przelać do garnka i zagotować. Krem powinien kilka razy zabulgotać, następnie foliujemy garnek i odstawić do wystygnięcia. Następnie
krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyszprycować na kruchy spód. Na wierzchu ułożyć owoce i posmarować rozpuszczoną konfiturą morelową.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

censzkol 5 lat temu

Przepis na same ciasto bardzo dobry, ale krem nie jest idealny! Pomimo, że tarta była całą noc w lodówce to krem nie zastyga, tarta si rozjeźdza jak się zaczyna kroić. Mam żal że przepis jest nieprecyzyjny. Brak informacji w jakiej temperaturze piec i właściwie jak długo. Nie podano też na jaką wielkość tartownicy starcza ciast.

KG1 6 lat temu

Mam pytanie odnośnie zapiekania tarty: zauwazyłam, że zapiekając tarty, obciąża się ją fasolą: czy ta fasole można pózniej wykorzystać np. do zupy?

Jolanta111 6 lat temu

krem poezja ale coś nie tak z ciastem kruchym bo bardzo twarde ledwo pokroiłam ale w smaku pyszne tylko twarde,może ma takie być albo coś źle zrobiłam ?

rumburaczek 7 lat temu

właśnie upiekłam tartę wyszła prawie taka sama .zrobiłam krem.teraz stygnie.to jest moja pierwsza tarta.więc jestem szczęśliwa że mi się udała mimo że ciasto bardzo mi się kleiło.jutro na targ po maliny bo jagody już mam.

Monia_251096 7 lat temu

Bardzo fajne ciasto i smaczne.:)

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE