Tarta owocowa ,,tutti fruti,,

Tarta owocowa - tutti frutti
Oceń przepis:
42 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Bożena Sikoń

Seria kulinarna:
Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 2)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

Kruche ciasto:

Krem cukierniczy kokosowy:
owoce różne: truskawki, maliny, borówka, czerwona porzeczka
  • konfitura morelowa 1 słoik do pokrywania owoców

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ciasto:
Na deskę do krojenia wysypać mąkę, cukier, wiórki kokosowe, cukier wanilinowy, schłodzone masło, żółtka i śmietanę. Całość siekać nożem, aż do uzyskania drobnych kawałków, a następnie szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto następnie rozwałkować i wyłożyć formę formując jednocześnie brzeg tarty. Podziurkować ciasto. Na ciasto położyć folię aluminiową i wsypać fasolę. Rozsunąć ją pod brzegi tarty i wstawić do pieca. Piec w temp. 180 st. około 15 minut, aż brzeg się zarumieni. Zdjąć wtedy folię i fasolę, a spód włożyć na następne 15-20 minut. Wyjąć jak będzie całkowicie upieczony. Odstawić do wystygnięcia.

Krem cukierniczy kokosowy:
Do garnka wlać mleko i mleko kokosowe, włożyć przekrojoną wanilię i dorzucić wydrapane ziarenka – zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dosypać mąkę i wymieszać. Dolać trochę mleka z garnka i rozrobić masę, dolać pozostałe mleko, rozrobić i całość przelać do garnka i zagotować. Krem powinien kilka razy zabulgotać, następnie foliujemy garnek i odstawić do wystygnięcia. Następnie
krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyszprycować na kruchy spód. Na wierzchu ułożyć owoce i posmarować rozpuszczoną konfiturą morelową.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA