Dakos pieczone z ciecierzycą, pomidorami i fetą

Dakos pieczone z ciecierzycą, pomidorami i fetą
Oceń przepis:
71 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia śródziemnomorska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 200 g ciecierzycy, namoczonej na noc z 1 łyżeczką sody oczyszczanej
  • 150 ml oliwy
  • ¾ łyżeczki mielonego cynamony
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy
  • ¾ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki mielonego kminu
  • ¾ łyżeczki mielonej kolendry
  • 12 średnich pomidorów (1,5 kg)
  • 1 duża czerwona cebula, drobno posiekana (130 g)
  • 4 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 400 g dakos, połamanych na 4 cm kawałki
  • 300 g fety, pokruszonej na 3 cm kawałki
  • 15 liści bazylii
Marynata:
  • 200 ml oliwy
  • 100 ml czerwonego octu winnego
  • sól i czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200°C.

Osączyć i opłukać ciecierzycę. Przełożyć do dużego garnka z dużą ilością wody. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować około godziny, do miękkości. Raz lub dwa razy zszumować. Odlać i odstawić na bok do ostygnięcia.

Na średnią patelnię wlać 4 łyżki oliwy i rozgrzać na średnim ogniu. Wrzucić ciecierzycę, przyprawy i doprawić 1 łyżeczką soli. Mieszając, lekko rozgniatać ciecierzycę. Podsmażać około 10 minut, aż ziarna pokryją się przyprawami i oliwą. Odstawić na bok.

Zetrzeć na tarce jedną trzecią pomidorów. Usunąć skórki. Pozostałe pomidory pokroić w 1 cm kostkę. W misce połączyć pomidory tarte z pokrojonymi. Dodać cebulę, czosnek, 3 łyżki oliwy, ¾ łyżeczki soli. Obficie doprawić pieprzem. Odstawić na bok.

Przygotować marynatę. Wymieszać oliwę i ocet z ¼ łyżeczki soli. Dakos ułożyć na dużej blasze do pieczenia o wymiarach 30 cm x40 cm. Powinna powstać równa, pojedyncza warstwa. Skropić marynatą. Nałożyć warstwę pomidorów, a następnie ciecierzycy. Rozrzucić kawałeczki fety. Skropić pozostałymi 3 łyżkami oliwy. Piec przez 25 minut, aż feta zacznie się rumienić. Podawać natychmiast.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA