Souvlaki z wieprzowiny z sałatką z ogórka i tzatziki

Souvlaki z wieprzowiny z sałatką z ogórka i tzatziki
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia śródziemnomorska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 kg wieprzowej łopatki lub karkówki, bez skóry i ścięgien, pokrojony w 2,5 cm kostkę
  • 8 szpadek, namoczone w wodzie na kilka godzin lub na noc
Marynata:
  • 60 ml soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki suszonej mięty, plus do posypania
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego anyżu gwiazdkowatego
  • 1 ½ łyżeczki kminu
  • 1 łyżeczka chili w płatkach
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
Sałatka:
  • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 mała czerwona cebula, połowa pokrojona w grubą kostkę (60 g), a druga na cienkie plasterki (60 g)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki białego octu winnego
  • 6 libańskich ogórków, pokrojonych ukośnie na 0,5 cm kawałki (600 g)
  • 2 zielone papryki, pokrojone na paski grubości 0,5 cm (370 g)
  • ½ łyżeczki czarnuszki
  • 15 g koperku, grubo pokrojonego
  • 15 g mięty, pokrojona grubo
Sos jogurtowy:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Namoczyć szpadki na noc w zimnej wodzie, aby się nie przypaliły.

Składniki marynaty przełożyć do miski. Doprawić 1 łyżeczką soli. Dobrze wymieszać, polać wieprzowinę i wstawić do lodówki, pod przykryciem, na 2 godziny lub na całą noc.

Rozgrzać piekarnika do 200°C.

Rozgrzać płytę rowkowaną. Nabić mięso na szpadki. Najlepiej opiekać souvlaki na grillu, ale płyta też się nadaje.

Układać mięso partiami na płycie. Często obracając opiekać przez 5 minut, aż ładnie się zrumieni z wszystkich stron. Przełożyć na dużą blachę do pieczenia o wymiarach 30 na 40 cm. Wstawić do piekarnika na 20 minut, aż mięso będzie miękkie.

Przygotować sos jogurtowy. Wymieszać cukinię z ¼ łyżeczką soli. Odstawić na bok na 5 minut do osączenia. Ostrożnie odcisnąć nadmiar płynu. Przełożyć do średniej miski. Wymieszać z jogurtem, oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny i ¾ łyżeczkami soli. Masło przełożyć na małą patelnię. Podgrzewać na średnim ogniu, aż zacznie wrzeć i zmieni kolor na jasnobrązowy. Powinno pachnieć orzechami. Zdjąć z ognia. Odstawić na 5 minut do ostygnięcia. Wymieszać z jogurtem. Posypać z wierzchu suszoną miętą. Wstawić do lodówki do czasu podania.

Przygotować sałatkę. W moździerzu utrzeć czosnek, posiekaną cebulę, oliwę i ocet. Doprawić ¾ łyżeczką soli. Rozgnieść na pastę i odstawić na bok. Plasterki cebulki wrzucić do miski. Dodać ogórki, paprykę, czarnuszkę i pastę. Tuż przed podaniem domieszać koperek i miętę. Podawać z mięsem i sosem jogurtowym.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE