Policzki wieprzowe z soczewicą i suszonymi pomidorami

Policzki wieprzowe z soczewicą i suszonymi pomidorami
Oceń przepis:
50 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Jurek Sobieniak

Seria kulinarna:
m jak mięso
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Podroby, Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 kg policzków wieprzowych
  • 200 g suszonych pomidorów (nie z oleju)
  • 300 g soczewicy czerwonej
  • 1 pęczek bazylii
  • 50 g parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka wody
  • 30 ml sosu sojowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Policzki solimy i pieprzymy, następnie obsmażamy na rumiany kolor, przekładamy do szybkowaru. Dodajemy suszone pomidory pokrojone w nierówne kawałki, zalewamy wodą i dodajemy sos sojowy czosnek. Gotujemy 50 min.

Gotowe policzki wyjmujemy delikatnie do brytfanki. Powstały sos gotujemy 15 min., do odparowania, a na koniec dodajemy posiekaną bazylię. Soczewicę gotujemy 15 min. we wrzątku, cedzimy i dodajemy do sosu. Całość grzejemy 3 – 4 min. Policzki polewamy oliwą i podgrzewamy w 100 stopni 15 min. Podajemy z soczewicą i tartym paremezanem, dekorujemy listkami bazylii.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA