Kurczak słodko-kwaśny Toma Daleya

Kurczak słodko-kwaśny Toma Daleya
Oceń przepis:
372 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Jamie and Jimmy's Food Fight Club 5 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • puszka ananasa w soku własnym o wadze 227 g
  • puszka brzoskwiń w soku własnym o wadze 215 g
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 2 piersi kurczaka z wolnego wybiegu, ze skórą
  • przyprawa 5 smaków
  • 1 limonka
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek szparagów
  • 100 g brokułów gałązkowych
  • 1 mała cebula
  • 2 świeże czerwone chili
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 5-cm kawałek imbiru
  • olej kokosowy
  • 100 g małych kolb kukurydzy cukrowej
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • garść listków kolendry

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zlej sok z ananasa i brzoskwiń do miski, dodaj sos sojowy i rybny, roztrzep na gładko z łyżeczką skrobi. Ananas i brzoskwinię pokrój na kawałki.

Zdejmij skórę z piersi kurczaka, ułóż na zimnej patelni, wstaw na mały ogień i smaż, od czasu do czasu obracając, przez kilka minut, by wytopił się tłuszcz. Gdy skórka się zrumieni i zrobi się chrupiąca, przełóż ją na talerz i posyp szczyptą soli morskiej oraz przyprawy 5 smaków.

Piersi kurczaka pokrój na 3-cm kawałki, włóż do miski, wymieszaj z kopiastą łyżką przyprawy 5 smaków, szczyptą soli, łyżeczką skrobi i sokiem z połówki limonki.  Dodaj cienko pokrojony ząbek czosnku, wymieszaj, podrzucając.

Szparagi i brokuł pokrój pod skosem na kawałki, zostawiając końcówki w całości. Cebulę obierz i podziel na 2,5-cm piórka, pokrój chili, z papryki usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki, imbir pokrój w zapałkę, a pozostały ząbek czosnku – w cienkie plasterki.

Wstaw patelnię na duży ogień, wyłóż kawałki piersi kurczaka, smaż przez 5-6 minut, w połowie tego czasu obracając, a następnie zmniejsz ogień do minimum.

W czasie, gdy kurczak się smaży, wstaw wok na duży ogień, wrzuć papryki i cebulę, smaż przez 5 minut na sucho, by warzywa się przypiekły na krawędziach.  Wlej trochę oliwy, a następnie dodaj brzoskwinie, ananas, imbir, jedno chili, czosnek, kolby kukurydzy, szparagi i brokuły, smaż, mieszając przez 3 minuty.  Wlej sos z soków z owoców, podgrzewaj przez kilka minut – warzywa powinny zachować jędrność. W razie potrzeby wlej odrobinę wody, by rozrzedzić sos. Kawałki kurczaka na patelni polej miodem, zwiększ ogień, smaż, poruszając patelnią, by mięso pokryło się smakowitą glazurą.

Wyłóż warzywa na talerze, na wierzchu umieść kawałki kurczaka, podawaj z puszystym ryżem. Posyp kawałkami smażonej chrupiącej skórki, chili i listkami kolendry. Podawaj od razu, z cząstkami limonki, do skropienia.

 

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA