Błyskawiczna zupa jarzynowa

Oceń przepis:
Przygotował:
Jacques Pépin
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 5 szklanek wody
- 1 ½ szklanki startej na tarce cukinii (mniej więcej połowa średniej cukinii)
- 1 szklanka startej na tarce marchewki (mniej więcej 1 marchewka)
- 1 szklanka startej na tarce cebuli (mniej więcej 1 średnia cebula)
- 1 szklanka pokrojonych na cienkie plasterki pieczarek (2-4 sztuki)
- ⅓ szklanki drobno posiekanej cebulki dymki (mniej więcej 3 sztuki)
- 2 szklanki grubo posiekanych liści różnych gatunków sałaty
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
- około 4 łyżeczek masła lub oliwy
- 1 szklanka tartego sera gruyere
Przygotowanie:
Wodę zagotować w dużym garnku. Na wrzątek wrzucić wszystkie warzywa i posolić. Doprowadzić zupę do wrzenia i gotować na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Posypać płatkami owsianymi. Zmniejszyć płomień na mały i gotować jeszcze 2-3 minuty. Podawać zupę w gorących miseczkach. Do każdej porcji dodać łyżeczkę masła lub oliwy. Posypać kilkoma czubatymi łyżeczkami sera.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zupy
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze