Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Wątróbka cielęca z suszonymi gruszkami i miodem pitnym

Wątróbka cielęca z suszonymi gruszkami i miodem zobacz Wątróbka cielęca z suszonymi gruszkami i miodem 2018-06-19 12:26:30
Wątróbka cielęca z suszonymi gruszkami i miodem
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam po pracy 2 (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Podroby
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 750g wątróbki cielęcej
  • 100g suszonych gruszek
  • 1 szklanka miodu pitnego czwórniaka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • mąka
  • 450 g ziemniaków obranych
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki śmietanki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Wątróbkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Przeciśnij przez praskę. Dodaj masło, śmietanę i gałkę muszkatołową, wymieszaj. Oprósz mąką plastry wątróbki i obsmaż je na rozgrzanym oleju. Zdejmij wątróbkę z patelni i obsmaż na niej pokrojoną w cienkie krążki cebulę. Dodaj suszone gruszki i zalej wszystko miodem pitnym. Gotuj na ostrym ogniu i pod koniec odparowywania dodaj do sosu plastry wątróbki. Podaj wątróbkę na ziemniakach puree polaną sosem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE