Wątróbka cielęca z suszonymi gruszkami i miodem pitnym

Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam po pracy 2 (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Podroby
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 750g wątróbki cielęcej
- 100g suszonych gruszek
- 1 szklanka miodu pitnego czwórniaka
- 1 cebula
- 1 łyżka majeranku
- mąka
- 450 g ziemniaków obranych
- 2 łyżki masła
- 1/3 szklanki śmietanki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Wątróbkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Przeciśnij przez praskę. Dodaj masło, śmietanę i gałkę muszkatołową, wymieszaj. Oprósz mąką plastry wątróbki i obsmaż je na rozgrzanym oleju. Zdejmij wątróbkę z patelni i obsmaż na niej pokrojoną w cienkie krążki cebulę. Dodaj suszone gruszki i zalej wszystko miodem pitnym. Gotuj na ostrym ogniu i pod koniec odparowywania dodaj do sosu plastry wątróbki. Podaj wątróbkę na ziemniakach puree polaną sosem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Podroby
Kuchnia polska
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze