Azjatyckie klopsiki z kiszoną kapustą na ostro

Azjatyckie klopsiki z kiszoną kapustą na ostro
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 300 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sezamu
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
Sos:
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu, np. ryżowego
  • 1 łyżka miodu
Surówka:
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 papryczka chili
  • 1 pęczek dymki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Mięso wymieszać z jajkiem, posiekanym czosnkiem, startym na tarce imbirem. Dodać sos sojowy, sezam, pieprz i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać i mokrymi rękami uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Usmażyć na patelni z odrobiną oleju.

Składniki na sos wymieszać i wlać na patelnię. Klopsiki poddusić w sosie, aż sos się zredukuje i będzie klejący.

Kapustę posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Papryczkę posiekać, dodać do kapusty. Dymkę posiekać, dodać do kapusty. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem, solą, olejem i cukrem.

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE