Gęsia wątróbka z sosem wiśniowo–sękaczowym

Oceń przepis:
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z gęsiny, Podroby
Składniki:
- 500 g gęsiej wątróbki
- pomarańcza
- łyżka skórki z pomarańczy
- 3-4 listki estragonu
- 50 ml alkoholu uzo
- 100 g sękacza
- garść wędzonych śliwek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- szklanka drylowanych wiśni
- pół szklanki wiśniowego wina
- cynamon
- kilka goździków
- kilka ziaren kardamonu
- 2 łyżki sklarowanego masła
- łyżka gęsiego smalcu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Wątróbkę oczyść i wstaw do miski. Dodaj skórkę sok i skórkę z pomarańczy, posiekany estragon i uzo. Wymieszaj i odstaw na 20 minut. Przygotuj sos. Sękacza pokrój na mniejsze kawałki. Posiekaj śliwki. Na patelni rozpuść masło i cukier. Następnie dodaj kawałki sękacza i śliwki Dodaj wiśnie i dolej wino. Przypraw cynamonem, goździkami i kardamonem. Na oddzielnej patelni sklaruj masło i usmaż wątróbkę, dodaj gęsi smalec, sól i dolej resztę marynaty. Na talerzu połącz wątróbkę z sosem. Smacznego!
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Podroby
Dania z gęsiny
Dania mięsne
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE
Komentarze