Pieczony łosoś na szpadkach z trawy cytrynowej z zielonym sosem.

Pieczony łosoś na szpadkach z trawy cytrynowej z zielonym sosem.
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Gosia Molska

Seria kulinarna:
Babeczki wigilijne (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

  • filet z łososia (ok. 1kg)
  • 2 limonki
  • pół czerwonego chilli
  • kłącza trawy cytrynowej
  • łyżeczka sosu rybnego
  • 3 zielone banany
  • pół natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • łyżka miodu

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rybę zamarynować w soku z 1 limonki połączonym z sosem rybnym i chilli. Odstawić na ok. 20 minut, pokroić w kostkę. Łososia nadziewać przemiennie z bananem na kłącza trawy cytrynowej, doprawić solą i pieprzem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 20 minut. Zrobić sos. Do blendera wrzucić listki natki, dodać sok z limonki, oliwę, czosnek, miód i szczyptę soli. Zmiksować na gładki sos. Szaszłyki podawać z sosem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE