Wieprzowina kakuni

Wieprzowina kakuni
Oceń przepis:
59 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
5

Składniki:

  • 2 kg boczku, bez skóry i kości
  • 2 litry "wody ryżowej" (patrz niżej)
  • 2 brązowe cebule, obrane
  • 2 duże kawałki imbiru (każdy około 5 cm)
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 jajek
  • 1 łyżka musztardy japońska (karashi)
  • 1 por japoński (lub 2-3 dymki) albo garść suszonych koreańskich nitek chili
Wywar do duszenia:
  • 1 litr dashi
  • 200 ml sake
  • 100 ml mirinu
  • 150 ml ciemnego sosu sojowego (koikuchi shoyu)
  • ¼ szklanki czarnego cukru
  • ¼ szklanki białego cukru
Szpinak w kapuście:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Woda ryżowa to mętna woda pozostała po myciu ryżu. Można ją wykorzystać na wiele sposobów. Do dużej miski z ryżem wlej wodę i wymieszaj rękami. Wylej wodę po pierwszym myciu. Powtórz czynność, zachowując wodę po każdym kolejnym myciu. Pracuj dotąd, aż woda będzie czysta. Jeśli nie zamierzasz robić ryżu, dodaj 1 łyżkę surowego ryżu do wody, w której gotujesz wieprzowinę.

Pokrój boczek w 5-centymetrową kostkę i smaż na patelni, aż zbrązowieje ze wszystkich stron. Przełóż boczek do dużego rondla.

Zalej boczek wodą ryżową, dodaj imbir, cebulę i łyżeczkę soli. Zagotuj, przykryj pokrywką lub kartuszem i gotuj 3-4 godziny, aż boczek zmięknie. Wyciągnij mięso z rondla, przykryj i włóż na noc do lodówki.

Wymieszaj składniki wywaru do duszenia i dodaj zimną wieprzowinę. Zagotuj, przykryj pokrywką lub kartuszem i gotuj na małym ogniu przez godzinę.

Zagotuj osobno 10 jajek we wrzątku przez 6 minut. Przełóż je do wody z lodem i obierz. Kiedy wieprzowina się zagotuje, wyciągnij ją, a w jej miejsce włóż jajka i zaczekaj, aż wszystko wystygnie.

Szpinak w kapuście: zagotuj liście kapusty w osolonej wodzie aż zmiękną, a potem przełóż je do wody z lodem. Wyciśnij nadmiar wody i połóż 2 liście obok siebie na bambusowej macie. Obgotuj szpinak i ułóż go pośrodku liści kapusty. Zawiń ciasno i wyciśnij nadmiar wody. Pokrój na 2,5 cm kawałki i postaw jak sushi.

Aby przygotować pory lub dymkę pokrój je na 5-7 cm kawałki i przekrój jeszcze raz wzdłuż. Rozwiń pory na prostokąty i pokrój je w słupki. Włóż je do wody z lodem na 10 minut, aż zaczną się zawijać. Zamiast nich można użyć suszonych, koreańskich nitek chili

Serwuj wieprzowinę z jajkami, szpinakiem w kapuście, porcją japońskiej musztardy i drobno posiekanym porem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA