Krewetki z koprem włoskim i absyntem

Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.19)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 300 g dużych szarych krewetek w skorupach
- 1 fenkuł czyli koper włoski
- 6-8 łyżek masła (najlepiej sklarowanego)
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- absynt
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krewetki obrać, skorupy zachować. Fenkuł pokroić w paseczki, zachować zielony koperek do dekoracji. Na maśle zeszklić czosnek, dodać fenkuł i kiedy będzie rumiany, zdjąć patelnię z gazu. Na osobnej patelni rozgrzać masło, wrzucić krewetki i łupiny, zrumienić, polać absyntem. Przecedzić powstały sos na patelnię z fenkułem, dodać do niego usmażone krewetki, wyjęte z sita. Sos z krewetkami i fenkułem doprawić solą i pieprzem, połączyć ze śmietanką. Zagrzać i podawać udekorowane zielonym koprem włoskim.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Kuchnia międzynarodowa
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze