Sałatka z langusty, fenkułu i winogron

Sałatka z langusty, fenkułu i winogron
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.40
Seria kulinarna:
Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza, Sałatki
Kuchnia świata:
Kuchnia śródziemnomorska
Ilość osób:
4

Składniki:

Dresing:
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z ½ cytryny
  • skórka otarta z ½ pomarańczy
  • 1 łyżeczka likieru anyżowego sambuki lub pastis
  • 2 szczypty prażonego anyżu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wstawić duży garnek z wodą na ostrym ogniu. Wrzucić cebulę, seler naciowy i pokrojone na plasterki bulwy fenkułu. Po zagotowaniu włożyć pierwszą langustę. Poczekać, aż woda znów zacznie wrzeć i gotować 4 minuty. Wyjąć pierwszą langustę. Włożyć do garnka drugą langustę. Powtórzyć czynności. Gdy langusty nieco ostygną, oderwać szczypce i odłożyć na bok.

Rowkowaną patelnię żeliwną rozgrzewać 5 minut na ostrym ogniu. Włączyć wyciąg lub otworzyć okno, ponieważ w kuchni może się nadymić. Pozostały fenkuł wrzucić do średniej miski, dodać 1 łyżkę oliwy i ¼ łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszać. Usmażyć fenkuł na gorącej patelni przez 8 minut. Obrócić na drugą stronę w połowie smażenia. Smażyć, aż fenkuł będzie przezroczysty i powstanie lekko zwęglony wzór.

Drugą łyżką oliwy skropić kiść winogron. Posypać ¼ łyżeczki soli. Położyć na patelni rowkowanej na 5 minut, od czasu do czasu obracając, aż skórka zacznie pękać. Odłożyć na bok razem z fenkułem.

Na gorącą patelnię położyć ogony langusty, pancerzem na dół, oraz szczypce. Smażyć 4 minuty. Obrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 4 minuty. Mięso powinno być usmażone i odchodzić od pancerza. Rozłupać szczypce, aby wydobyć mięso. Wyjąć mięso z ogonów. Pokroić na kawałki 2 cm wielkości.

Do średniej miski wrzucić cykorię, pierzaste listki fenkułu, bazylię i ostudzony smażony fenkuł. Nożyczkami pociąć kiść winogron na części po 3-4 gałązki. Odłożyć na bok.

Przygotować dresing. Wymieszać w misce oliwę, skórkę otartą z cytryny i z pomarańczy, sambukę, anyż i ¼ łyżeczki soli. Ostrożnie połączyć 2 łyżki dresingu z fenkułem, winogronami, mięsem langusty i listkami. Ułożyć sałatkę na półmisku. Przybrać kawałkami langusty i winogronami. Skropić dresingiem i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA