Burak po burgundzku

Burak po burgundzku zobacz Burak po burgundzku 2018-08-13 12:58:26
Burak po burgundzku
Oceń przepis:
53 ocen Średnia ocena: 3.40

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Szalotki obrać, ale nie kroić. Po kolei nadziewać każdą z nich na widelec i opalać nad palnikiem gazowym lub opalarką przez kilka minut, dopóki nie będzie mocno przypalona. Opalone szalotki odłożyć na bok, następnie pokroić w grube plastry. Pieczarki pokroić na ćwiartki, te najmniejsze wystarczy przekroić na pół. Na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oliwy i dodać pokrojone pieczarki, poddusić przez chwilę i dodać pokrojone szalotki oraz zioła. Marchew i pietruszkę obrać, a następnie pokroić w drobną, równą kostkę. Buraczki obrać i pokroić w większą kostkę. Orzechy laskowe pokroić na połówki, czosnek posiekać. Tak przygotowane warzywa wraz z soczewicą dodać do garnka, dokładnie zamieszać i smażyć przez 3 - 5 minut. Następnie wlać wino, gotować 10 minut bez pokrywki, żeby odparować alkohol. Po tym czasie dodać bulion i przecier pomidorowy, wsypać sporą szczyptę soli i gotować na średnim ogniu przez kolejne 30 - 45 minut. Po upływie czasu spróbować i dodać sól oraz pieprz do smaku. W razie potrzeby dodać jeszcze pół szklanki bulionu i gotować kolejny kwadrans. Gotowy gulasz jeść z bagietką lub chlebem, koniecznie wycierając spód talerza kawałkiem pieczywa.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE