Nowalijki z wegańskim majonezem i grillowaną dymką

Nowalijki z wegańskim majonezem zobacz Nowalijki z wegańskim majonezem 2018-08-13 12:58:25
Nowalijki z wegańskim majonezem
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Adriana Marczewska

Seria kulinarna:
Ślinotok (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania wegańskie

Składniki:

  • rzodkiewka koniecznie z ładnymi listkami
  • młoda marchew z natką
  • dymka
  • sałata masłowa
  • ogórki gruntowe
  • 1 szklanka mleka sojowego bez cukru
  • 1,5 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz ziołowy lub biały
  • ok. 1/2 -1 szkl. oleju rzepakowego

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rzodkiewkę kroimy na pół i wrzucamy do wody z lodem.
Marchewkę i ogórka kroimy na 1cm kostkę.
Dymkę kroimy na pół i grillujemy na patelni z odrobiną oleju.
Robimy majonez: do mleka dodajemy ocet i miksujemy przez 2-3 minuty, aż mleko zacznie się lekko pienić.
Dodajemy musztardę, sól oraz pieprz. Wszystko miksujemy przez kilka minut.
Stopniowo, bardzo powoli dodajemy olej (cały czas miksując), gdy konsystencja będzie dostatecznie gęsta miksujemy jeszcze ok. 2 minuty.
Podajemy nowalijki z majonezem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE