Brukselka po tajsku

Brukselka po tajsku
Oceń przepis:
54 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

Sos:
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek ostrej papryczki bez pestek, około 3 cm
  • plaster imbiru, gruby na około 2 cm
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • 2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego lub sosu Tamari
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki syropu klonowego, miodu lub szczypta cukru trzcinowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Brukselki dokładnie oczyścić, te bardzo małe zostawić w całości, a pozostałe pokoić na ćwiartki i połówki – im mniejsze kawałki, tym lepiej.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, kiedy zacznie wrzeć dodać brukselki, poczekać, aż woda ponownie zawrze i od tego momentu gotować 5 – 7 minut. Brukselki powinny być al dente, czyli lekko miękkie, ale wciąż kruche i chrupiące.
Ugotowane brukselki od razu odcedzić, przelać lodowatą wodą i przełożyć na kilka minut do miski pełnej zimnej wody (najlepiej dodatkowo z kostkami lodu), następnie odcedzić i odstawić. Dzięki temu brukselki nie stracą swojego pięknego, zielonego koloru oraz pozostaną chrupkie!
W międzyczasie uprażyć orzechy: na suchą, rozgrzaną patelnię wysypać orzechy nerkowca i prażyć je przez około 1 minutę nieustannie mieszając. Odstawić na bok do przestudzenia.
Przygotować sos: czosnek, papryczkę i imbir dokładnie posiekać lub rozetrzeć w moździerzu. Dodać do małej miseczki razem z pozostałymi składnikami sosu i wszystko dokładnie wymieszać.
W dużej misce połączyć odcedzone brukselki, orzechy nerkowca oraz sos. Wszystko porządnie wymieszać i gotowe.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA