Grillowane medaliony wołowe z kuskusem i ratatouille jarzynowym

Grillowane medaliony wołowe
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.60
Seria kulinarna:
Spalony? (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z grilla
Ilość osób:
2

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Polędwicę wołową oczyścić, pokroić w medaliony, skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem oraz posypać posiekanym tymiankiem, a następnie wstawić do lodówki. Podczas marynowania mięsa mamy czas na przygotowanie pozostałych składników do dania.

Przygotowanie ratatouille:
Świeże pomidory obrać i pokroić w kosteczkę. Pomidory bez skóry drobno pokroić.
Jarzyny umyć i pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek i cebulę, a następnie podsmażyć na złoty kolor. Dodać pokrojone cukinie, bakłażana, papryki i smażyć przez 5 minut, a następnie dodać pomidory, doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekanymi ziołami i dusić całość przez około 5 minut.

Przygotowanie kuskusu:
Kuskus przesypać do miski, dodać soli, zamieszać, a następnie zalać wrzącą wodą i odstawić do napęcznienia. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Zieloną pietruszkę i miętę drobno posiekać. Cytrynę wymasować i wycisnąć sok. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek dać czosnek i podsmażyć, a następnie dodać gotowy kuskus, posiekaną pietruszkę oraz miętę i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, przez cały czas mieszając.
Gotowy kuskus przełożyć na talerz.

Medaliony wołowe usmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek i podawać z ratatouille i kuskusem udekorowane świeżymi ziołami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA