Kanapka z wołowiną i cebulą

Kanapka z wołowiną i cebulą
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Przekąski
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
50 minut

Przygotowanie:

Składniki:
400 g łaty wołowej lub bavette
2 gałązki rozmarynu
2 duże cebule
5 świeżych liści laurowych
20 g niesolonego masła
oliwa
70 g ciemnego brązowego cukru
125 ml octu z czerwonego wina
1 ciabatta
oliwa extra vergine
angielska musztarda (wg uznania)
½ cytryny
1 garść rukwi wodnej

Przygotowanie:
Wyjmij mięso z lodówki i odstaw, żeby się ogrzało do temperatury pokojowej. Posyp listkami oberwanymi z gałązek rozmarynu, przykryj papierem do pieczenia i rozbij tłuczkiem lub patelnią tak, by mięso było mniej więcej tej samej grubości.
Obierz cebulę, zdejmując też pierwszą warstwę i pokrój na plastry o grubości 2 cm. Na dużą patelnię z powłoką nieprzywierającą wrzuć liście laurowe, masło, cukier, wlej 1-2 łyżki oliwy i postaw na średnim ogniu.
Gdy masło się stopi, ułóż cebulę pojedynczą warstwą, posyp solą i pieprzem i smaż 5 minut. Wlej ocet, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i duś ok. 35 minut, aż cebula się zrumieni, ew. podlewając odrobiną wody, jeśli zacznie przywierać.
Tymczasem włóż ciabattę do piekarnika rozgrzanego to temperatury 110 stopni C, by się zagrzała.
Dopraw mięso solą morską i pieprzem. Dużą patelnię z powłoką nieprzywierającą rozgrzej na dużym ogniu. Skrop mięso oliwą, połóż na bardzo gorącą patelnię i smaż po 3 minuty z obu stron (średnio wysmażone) lub tak jak lubisz.
Zdejmij na talerz i odstaw na minutę, następnie pokrój w plasterki o grubości 1 cm, skrop oliwą extra vergine i wymieszaj z sokami, które wypłyną z mięsa.
Przekrój ciabattę na pół i połóż przekrojoną stroną do dołu tak, by wchłonęła soki, które wypłynęły z mięsa.
Dolną połówkę ciabatty posmaruj musztardą (jeśli lubisz), ułóż warstwy cebuli i mięsa, dołóż trochę rukwi skropionej sokiem z cytryny, przykryj wierzchem ciabatty, lekko ściśnij, pokrój na 4 części i zajadaj.

© Jamie Oliver

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE