Rillettes

Rillettes
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 2 gałązki tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 łodygi pietruszki
  • 500 g szynki wieprzowej w paskach
  • 500 g brzucha wieprzowego w kawałkach
  • 250 g smalcu
  • kilka kości wieprzowych
  • 125 ml białego wina lub wody
  • 1 ząbek czosnku
  • obrany i rozgnieciony
  • 3/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu kajeńskiego

Kalkulator wag i miar

Przepis

Włóż wszystkie składniki do rondla o grubym dnie. Przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150°C na 3 godziny (lub gotuj na wolnym ogniu na kuchni). Mięso powinno być tak miękkie, że z łatwością się będzie rozpadać. (W trakcie gotowania sprawdź stan mięsa – jeśli jest za suche, podlej je wodą).
Odlej wywar do czystego naczynia. Wyrzuć kości i przyprawy. Podziel mięso na drobne kawałki dwoma widelcami. Wrzuć je do wywaru. Jeśli to konieczne, gotuj tak długo, aż wywar zniknie, a mięsna mieszanka będzie soczysta. Spróbuj i dopraw. Nałóż do miseczek. Ostudź. Możesz też przykryć danie i trzymać je w lodówce przez tydzień.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE